Nisam savršen ali ovo su moje pobjede

Nisam savršen ali ovo su moje pobjede

NISAM SAVRŠEN ALI OVO SU MOJE POBJEDE!

Nema savršeno. To ne postoji. Postoje male pobjede svaki dan.

To kaže Arnie Schwarznegger čiji newsletter čitam tu i tamo, kad stignem.

Kratko sam o newsletteru i pričao u prvoj emisiji podcasta s Anđom Marić. Čovjek se okružio s top ljudima i šibaju takvu zdravu pozitivu koju želite čitat.
Zove se Arnolds Pump Club. Nađite ga preko njegovog profila na raznim plaformama.

Govori o tome o čemu cijelo vrijeme i ja pišem i drugi ljudi govore. Nema megalomanije, jer to ne vodi nigdje. Previše zadataka i bum lupit ćemo glavom o zid.
Imamo naviku se opterećivati s previše velikih zalogaja i onda kad fulamo neku svoju obvezu pucamo i osjećamo grižnju savjesti zato jer nismo trenirali, jer smo prekršili dijetu ili zato što se jednostavno osjećamo da smo zapeli. Sve to samo zato jer imamo potrebu biti savršeni.

To savršeni je smrt jer to ne postoji. Treba nam rutina oko koje se nećemo previše oznojiti.

Kaže Arnie da nikad nećemo biti savršeni. Izašla mu je nedavno serija FUBAR na Netflixu. Nisam je stigao gledati, a i kakav mi je raspored neću do proljeća. Uglavnom kritika ga je uništila a fanovi nisu.

Odlučio se fokusirati na 50% kritike koja ga nije zgazila i na milione fanova kojima se serija svidjela jer zna da je nemoguće udovoljiti svima, a u puno slučajeva i sebi. Uvijek ćemo malo negdje zapeti.

Kaže da je naučio puno toga kroz trening jer nikada nije bio zadovoljan svojim tijelom iako je proglašen najbolje građenim čovjekom u povijesti svijeta u Guinnessovoj knjizi rekorda.
Što god radili, koliko daleko se popeli u našim ciljevima, uvijek možemo biti bolji. Nikad nećemo biti savršeni, niti ćemo zadovoljiti svakoga.

Ključ je na fokusu na pozitivnu stranu naših pothvata, a ne na negativnu. Kaže Arnie da trebamo biti blaži prema sebi kad nismo zadovoljni sa sobom, jer gle čuda, nije ni nitko drugi.

Svi se lupamo po glavi jer smo nešto zeznuli, a nitko ne slavi male pobjede.

Cijela priča se krije u malim pobjedama.

Umjesto da se fokusiramo na to da smo se najeli gluposti iz pekare ili da nismo trenirali neko vrijeme ili da smo doma zeznuli stvar, trebamo stati na loptu i s istim žarom kojim se fokusiramo na negativno, fokusirati se na pozitivno.

Nisam ulovio trening u gymu tjedan dana ili gdje god, ali možda ste hodali danas, ili jučer. PROSLAVITE TO. Niste zadovoljni prehranom ali možda ste zadnji obrok pojeli oko 18,19 sati, a ne u ponoć! PROSLAVITE TO. Niste bili na mobitelu prvih sat vremena od kad ste se probudili. PROSLAVITE TO. Vozio sam bicikl do posla…Ovo su banalne male pobjede, a siguran sam da ih možete nabrojati barem 10 veličanstvenih i to od današnjeg dana.

Jedini razlog zašto to ne radimo je jer lovimo savršenu verziju sebe.

Koliko često se sjednete i razmišljate o stvarima koje ste taj dan dobro napravili?

Koliko puta ste napravili nešto dobro za sebe i svoje bližnje?

Zapišite si negdje ovaj tjedan, na komad papira: NISAM SAVRŠEN/A ALI OVO SU MOJE POBJEDE!

Svaki put kada napravite nešto na što ste ponosni tipa imam dobru rutinu spavanja, jela sam zdravo, odradio sam dobar trening ili bilo što vas je pomaknulo korak bliže vašem cilju zapišite to. Ne brinite oko propusta.

Super je bit ne savršen/a. Bit bolji svaki dan po malo je sve što je bitno. Mali koraci.

---------------------------------------------------------------------------------- 

Ovaj prvi dio bloga napisao sam valjda prije deset dana i tu stao jer su me poslovne i obiteljske obaveze odvele u drugu stranu.

Zašto ovo pišem?

Pišem vam ovo upravo iz razloga jer mi se dogodio bum! Puko sam glavom u zid i kompletno zaboravio što sam napisao. Našao se u panici i stresu oko toga što nikako ne stižem raditi stvari koje sam započeo, kao ovaj blog i brojne druge stvari i lupam se po glavi i nervozan sam već danima, a istina je da radim koliko mi je u ovom trenu moguće.

Sigurno mogu bolje, ali unatoč tome što svaki dan radim hrpu malih koraka shvatio sam da problem koji mi stoji na putu slavlja i veselja je pobrojati te male korake i dati im kvalitetu POBJEDE!

INTEGRIRAJTE TO I UVEDITE SI U NAVIKU!

DA, I TI MARKO!

OK nisam trčao koliko sam htio ali sam uspio par dana zaredom prije probe u Varaždinu istrčati po 3km ili 2km, prije svakog trčanja se zagrijao i nakon istegnuo, oprao se nakon trčanja u hladnoj vodi, uveo sam minimalne treninge trakom po 10 min za jačanje nogu, svaki dan ovaj tjedan poneo sam si zdrav obrok na posao kako ne bih jeo gluposti iz pekare, meaning digao se ujutro i dok sam radio doručak svojoj obitelji složio i sebi obrok plus zdrave grickalice, odveo sam sina u vrtić i pokupio ga iz vrtića i to šprintanjem tako da sam i tu uveo trkački trening druge vrste, a u međuvremenu napravio svaki dan put od 180km od Zagreba do Varaždina i natrag, skoncentrirano odradio probe, učio svaki dan tekst, bio na promociji knjige Zorana Salopeka i s njim dogovorio idući podcast, pročitao sam 70 str. njegove knjige, skoncentrirano vozio auto, bio dobar kolega i suradnik, nabavio sve suplemente koji su mi se pokazali bitnima u biorezonanci kod Alme Bunić(evo vam i link za podcast s Almom), obavio razne poslove po kući, svaki dan odradio par minuta minimalno njemačkog na duolingo aplikaciji, svjesno ne išao par dana na mobitel ujutro jer sam se opet navukao na društvene mreže, počeo se pitati u svojim mislima i djelima i riječima zašto tako mislim ili se tako i tako ponašam…

MALE POBJEDE.

U dosta stvari sam i dalje megalomanija ali sve više shvaćam da je MANJE-VIŠE.

Ako želim imati dugoročan kontinuitet u stvarima koje me čine sretnim i ispunjenim boljim čovjekom moram ih prelomiti na još manje korake i manje intervale.

Što to za mene znači? To znači da ne moram svaki tjedan izbaciti blog i podcast, to znači da ne moram svaki tjedan pročitati cijelu knjigu, ali mogu to učiniti tako jednostavnim da neću ni osjetiti da se događa.

Ako napišem jedan dio bloga danas, drugi za 3 dana ili snimim jedan podcast u dva tjedna da li ću zbog toga biti manje produktivan čovjek? NE!

Biti ću odmorniji čovjek i moći ću uživati u svemu što radim i cijeniti više što pokušavam napraviti. Možda i precizniji u svojim namjerama prenošenja informacija do vas.

RECEPT
Napravite popis ciljeva koje želite ostvariti.
Izaberite za početak dva.
Razlomite ih na maximalan broj manjih koraka (možda će vam se ti koraci na prvu činiti neambicioznim, ali stvarno nisu).
Stvar je u tome da ne smijete osjetiti kada ih radite.
Vjerujte mi.
Krenite!
REZULTAT – ZADOVOLJSTVO, SREĆA I MIR.

Vjerujte mi da ne morate odmah odvaliti neku megalomaniju jer je dokazano, što i potvrđujem svojim životom da čim propustite veliki korak vašeg mega cilja velika je vjerojatnost da ćete odustati. Potreba za savršenstvom nam govori zašto bi sada išli dalje ako nismo u tjedan dana napravili piramidu ili što god smo si grandiozno zamislili da ćemo napraviti u ekstra malo vremena.

EASY EKIPA, MALI KORACI S OSMIJEHOM NA LICU.
IMAMO SVO VRIJEME.
NITKO NAS NE MLATI PO GLAVI.
MOSA BAVLJU!

LET THE SUNSHINE IN!
Let the sunshine
Let the sunshine in
The sunshine in
Come on (the sunshine in)
Now everybody, just sing along (let the sunshine)
And let the sunshine on in (let the sunshine in)
Open up your heart, let it shine on in (the sunshine in)
You got to feel it (let the sunshine)
You got to feel it (let the sunshine in)
Open up your heart and let it shine on in (the sunshine in)
Now let me tell you one thing (let the sunshine)
I want you to sing along with The 5th Dimension (let the sunshine in)
Hey, open up your heart (the sunshine in)
Come on! (let the sunshine)
And let it shine every day (let the sunshine in)

Image