Bez fascinacije molim!

Bez fascinacije molim!

BEZ FASCINACIJE MOLIM!

Moj gost u petom „Ja jesam“ podcastu koji će izaći ovaj tjedan je zmaj od čovjeka, Denis Delogu.

Autor velike i hit knjige „U šumi“. Rekao mi je da kad je imenovao fascinaciju, davanje prevelikog emotivnog značaja svemu, da mu je bilo daleko lakše nositi se sa svime što mu život šalje.

Fascinantna riječ je fascinacija ali joj možemo oduzeti moć ako je pogledamo kroz prazan um.

Zašto imamo potrebu se stalno fascinirati sa stvarima, događajima i ljudima?

Dajemo značaj svemu a uopće nema potrebe za time, radimo od muhe slona i onda postajemo slon u dućanu porculana i lomimo sve pred sobom. Opet smo razočarani jer moramo platiti cijenu, što god ona bila, ali najčešće je to naše zdravlje. Od noge na gasu ne vidimo da postoje još dvije papučice i beskrajni smjerovi vožnje.

Jedna papučica nam daje opciju da kompletno stanemo i zaustavimo se, a druga papučica nam daje opciju da prebacimo u nižu brzinu u kojoj naša vožnja kroz ovaj život može biti apsolutno predivna i mi možemo primjećivati stvari kakve jesu i svjesno birati što želimo.

Zašto nam je toliko teško to napraviti?

Sve više mislim da odgovor leži u riječi KONKRETNO i u njezinoj bliskoj frendici, riječi ODLUČNO.

Dok nam voda nije došla do grla nemamo potrebu se mijenjati, mislimo da je s nama sasvim sve u redu, da kužimo kako stvari funkcioniraju i kada nam svijet eksplodira u lice pitamo se od kud sad to?

Naravno život piše romane, ali ja bih radije bio u nevolji sa znanjem kako da propustim nevolju kroz sebe kao vodu nego da se utopim u čaši vode.

Naš um je nevjerojatan. To svi znamo. On može kreirati što god želi. Može zrcaliti što god želi. Može riješiti nesavladive probleme i situacije ali može nas i upropastiti i gurnuti u bezdan ako mu dopustimo.

Denis mi je rekao nakon što su mu dijagnosticirali MS da mu je njegov um u jako malo vremena pogoršao stanje za 30 posto samo zato jer mu je to dopustio. Uvukao ga je u labirinte i tamo ostavio.

Strah i neznanje nas mogu držati u negativnim emocijama danima, pa čak i godinama i zatvoriti nas u mentalni Alkatraz. Ako nam se to dogodi moramo biti sposobni izaći van na najlakši mogući način.

KONKRETNO i ODLUČNO moramo pogledati uvijete u kojima se nalazimo. Ne smijemo dopustiti majmunu u glavi da vodi radnju i dijalog. Možemo se UMIRITI i isprazniti um s raznim alatima koje možemo naučiti i razviti, od mindfullnesa, raznih tehnika disanja, yoge, tai chia, trčanja, hladne terapije ili s bilo čime što ste otkrili da vas čini opuštenima i veselima.

To će nam omogućiti da stanemo na loptu, usporimo, prebacimo u manju brzinu i vidimo život i našu situaciju iz nekog drugog kuta.

To će nam omogućiti da promijenimo način razmišljanja iz ZAŠTO JA ili ZAŠTO SE TO MENI DOGAĐA u
TKO ZNA ZAŠTO JE TO DOBRO?
U način razmišljanja
ŽELIM OVO, A NE ONO.
ČEŠĆE ČINI OVO, NEMOJ VIŠE ČINITI ONO.
KAD SE OVO DOGODI, UČINI ONO.
UVIJEK BIRAJ OVO, A NE ONO.
SADA UČINI OVO, A POTOM ONO.

Birajmo stvari koje su dobre za nas. Postavimo si markacije kako Denis Delogu to lijepo kaže na našem putu i uživajmo u njemu. Osjetimo sinkronicitete sa većim kretanjima oko nas.
Ako idemo na put, a cijelo vrijeme smo zapravo na putu, što nam je potrebno da bismo bolje hodali po njemu? Usporimo i pogledajmo što nam dolazi u susret. Što nam smeta? Imamo li opremu i znanje za iduću markaciju?

Moramo KONKRETNO izabrati način življenja. Ako idete spavati kasno, jedete neuravnoteženo, pijete previše alkohola i činite stvari od kojih vam svjesno nije dobro, nećete daleko dogurati. Tijelo je nevjerojatan stroj ali nije nepokvarljiv.

ODLUČNO donesite odluke sa sobom i sa svojom obitelji što vam je činiti da dođete do iduće markacije i prođete ju. Nemojte to odgađati. Donesite prvu odluku i to hrabro. Stavite je u raspored i krenite.

„Ako naš um može kreirati iluzije, može kreirati i stvarnost.“ Denis Delogu

Naše stanice u tijelu se mijenjaju kompletno svake dvije do četiri godine. Kompletno. Što dajemo tijelu i radimo s njim možda ne vidimo odmah ali nakon par godina ćemo to osjetiti.

Moramo biti blaži prema sebi i vjerovati u sebe jer već smo sad nevjerojatna ljudska bića ali možemo mi to bolje, uvijek. Ne moramo se time opterećivati nego korak po korak razvijati navike koje će nas usrećivati.

Ok, nije terapija hladnom vodom za tebe, ne shvaćaš yogu, ni praksu disanja, onda nađi nešto što te veseli, nešto što te umiruje i daje ti snagu i energiju i kondiciju da hodaš dalje. Nađi to!!!
Idi ranije spavati, spavaj 7 do 8 sati ako možeš.
Pij puno vode.
Hrani se hranom koja odgovara tvojem organizmu.
Ne pretjeruj s ičim.
Zagrli se i voli više.
Voli se kao što se vole bebe.
Pogledaj se u ogledalo i reci TI TO MOŽEŠ!

Evo vam vježba, dajte si odgovor i to iskren odgovor gdje se trenutno nalazite u svojoj
EMOCIJONALNOJ
MENTALNOJ
DRUŠTVENOJ
PROFESIONALNOJ
FINANCIJSKOJ i
DUHOVNOJ STVARNOSTI?

Sad kad znate odgovor na to pitanje, pitajte se koje su vaše najviše ambicije i snovi za sva ova područja?

Na koji ćete se način početi brinuti više o sebi?
Budite KONKRETNI I ODLUČNI u svojim odabirima.

Završite rečenice.
Pet načina na koje ću se početi bolje skrbiti za sebe jesu...
Tri načina na koje ću početi iskazivati više brižnosti prema ljudima u svojemu životu…

Sve je apsolutno dobro gdje god jesmo, ne smijemo si predbacivati stvari i fascinirati se glupostima.
Stavite si osmijeh na lice jer vi to zaslužujete.
Želim vam uspješan i fenomenalan dan. 

ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE – MONTY PYTHON
If life seems jolly rotten
There's something you've forgotten
And that's to laugh and smile and dance and sing
When you're feeling in the dumps
Don't be silly chumps
Just purse your lips and whistle, that's the thing
And
Always look on the bright side of life

Image